Daarom Doorvragen! Herkennen van een erfelijke aanleg voor borstkanker


M. Kets, C. Willems

Voorzitter(s): drs. P. Jansen, Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Tilburg en dr. A.J. Witkamp, UMC Utrecht, Utrecht

Donderdag 11 mei 2017

16:15 - 17:15u in Zaal 80/81

Categorieën: Onco / endocrien, Symposium

Parallel sessie: S12 - Daarom doorvragen! ! Herkennen van een erfelijke aanleg voor borstkanker


Sprekers

  • Dr. Marleen Kets – Werkzaam als klinisch geneticus in het Radboud universitair medisch centrum te Nijmegen met aandachtsgebied oncogenetica en lid van de werkgroep van de richtlijn borstkanker, betrokken bij de huidige revisie van het onderdeel screening buiten het bevolkingsonderzoek.

  • Caroline Willems – Patient advocate BVN Oncogen.
    Caroline Willems is 36 als ze borstkanker krijgt. Als moeder van twee kinderen destijds 3 en 5 jaar oud breekt een zware tijd aan. Zeker als blijkt dat haar borstkanker werd veroorzaakt door een erfelijke aanleg. Caroline is zo'n 7 jaar actief als patient advocate voor onder meer Borstkankervereniging Nederland. Tevens is zij mede-initiatiefnemer van BVN Oncogen. Lid van het Hebon patiënten panel en lid van de richtlijncommissie mammareconstructie.

Kernboodschap

Het herkennen van een erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker bij een patiënt biedt de kans op kankerpreventie en screening voor alle familieleden.

Samenvatting

Een patiënte van 30 jaar bezoekt u op het spreekuur omdat zij een zwelling in haar borst heeft bemerkt en ongerust is borstkanker te hebben wat veel voorkomt in haar familie. Hoe gaat u te werk?

Tijdens een interactieve presentatie vanuit zowel wetenschappelijk- als patiëntenperspectief beantwoorden wij de vraag: Hoe herken ik als chirurg een patiënt met een mogelijke erfelijke aanleg voor borst- en eierstokkanker? De verwijscriteria staan hierbij centraal. Er wordt ingegaan op welke genen er getest worden, wat de risico's op kanker en de adviezen zijn. Ook komt de problematiek waar families met een erfelijke aanleg mee geconfronteerd worden aan de orde: Kies ik voor een preventieve operatie borst of controles? Hoe vertel ik het mijn kinderen? Krijg ik nog wel een hypotheek?

In de presentatie krijgt u de nieuwe criteria aangereikt voor verwijzing naar de klinische genetica, zoals deze in de gereviseerde versie van de richtlijn borstkanker zullen worden opgenomen. Het toepassen van deze criteria geeft de patiënt en haar familieleden met een erfelijke aanleg op borst- en eierstokkanker de kans op effectieve kankerpreventie en screening.