A. Cosovic, F.G.H. van der Kleij, P.M.C. Callenbach, R.J. Hissink, M. van den Berg
Voorzitter(s): dr. I.C.H.J. Post, AIOS heelkunde, AMC, Amsterdam & dr. O. Koning, Jeroen Bosch Ziekenhuis, 's-Hertogenbosch
Donderdag 11 mei 2017
16:05 - 16:08u
in Auditorium
Categorieën: Poster, Vaten
Parallel sessie: V04 - Vaten
Arterioveneuze fistel (AVF) is de meest gebruikte vasculaire toegang voor langdurige hemodialyse. Tijdige detectie van stenoses d.m.v. bijvoorbeeld angiografie is belangrijk om fisteltrombose te voorkomen. Wij hebben de waarde van echo duplex (ED) in het detecteren van de aanwezigheid en locatie van een stenose bepaald, in vergelijking met angiografie.
Patiënten die in de periode tussen 1 januari 2007 en 31 december 2012 een operatie ondergingen waarbij een autologe AVF werd aangelegd werden geïncludeerd. Een ED werd uitgevoerd bij alle patiënten met een AVF die een significante verandering in bloedflow (flow
De studie includeerde 179 patiënten, van wie 55 een of meerdere ED kregen wegens een significante verandering in bloedflow. In 85 (83.3%) van de 102 ED werd een significante stenose gedetecteerd, van wie 75 (88.2%) een angiografie kregen waarbij in allemaal de aanwezigheid van een stenose bevestigd werd. Tien patiënten in deze groep ondergingen geen angiografie, vanwege voldoende rest bloedflow (n=7), chirurgische behandeling (n=1) of overlijden (n=2). De meest voorkomende plek van een stenose was in de anastomose of het veneuze afvloedtraject, waardoor veel patiënten gedurende percutane transluminale angioplastiek PTA aangeprikt konden worden via de veiligere veneuze route.
ED is een betrouwbare methode om de aanwezigheid van AVF stenose te detecteren. ED helpt de interventieradioloog een effectieve en veilige benadering voor aanprikken te bepalen. Onderzoek waarbij ED én angiografie worden verricht bij patiënten met significante bloedflow afname is nodig om de sensitiviteit en specificiteit van ED te bepalen.