Liespijnkarakteristieken en recidiefkans: lange termijn resultaten van een RCT naar zelfklevende versus ingehechte mat voor open liesbreukherstel


W.A.R. Zwaans, T. Verhagen, L. Wouters, M.J.A. Loos, R.M.H. Roumen, M.R.M. Scheltinga

Voorzitter(s): dr. O. Buyne, chirurg, Radboudumc, Nijmegen & dr. G.H.E.J. Vijgen, AIOS heelkunde, Franciscus Gasthuis, Rotterdam

Vrijdag 12 mei 2017

9:50 - 10:00u in Parkzaal

Categorieën: Algemeen, Vrije voordracht

Parallel sessie: V07 - Algemeen


Introductie

Sommige patiënten ontwikkelen chronische liespijn na mesh-based liesbreukherstel. Eerdere studies naar de zelfklevende Progrip mat versus een standaard ingehechte polypropyleen mat gaven in tegenstrijdige resultaten betreffende het aantal recidieven en chronische liespijn. Het blijft onduidelijk of pijn op de lange termijn en het aantal recidieven verschilt tussen de twee technieken.

Methode 

Patiënten >18 jaar die primair open liesbreukherstel ondergingen werden gerandomiseerd voor een Progrip of een standaard polypropyleen mat volgens de Lichtenstein techniek. Pijn werd gemeten met de Visual Analogue Scale (VAS, 0-100) op vaste tijdspunten tijdens een drie jaar follow-up periode. Symptomen van pijn en recidieven werden gediagnosticeerd middels lichamelijk onderzoek op de polikliniek.

Resultaten 

De resultaten van 274 patiënten waren beschikbaar na drie jaar follow-up (75% follow-up rate). Pijn was aanzienlijk en evenredig verminderd in beide groepen. Hyperesthesie werd in 2% en 4% en hypoesthesie in 12% en 19% in de Progrip en standaard mesh groep respectievelijk gezien na drie jaar follow-up. Één op de vijf patiënten met de standaard mat rapporteerde een 'corpus-alienum gevoel', vergeleken met één op zeven in de Progrip groep (p=0.06). Het aantal recidief herniaties was hoger in de Progrip group (11.5% vs. 5%, p=0.05).

Conclusie 

Het pijnniveau na insertie van een zelfklevende Progrip of een ingehechte polypropyleen mat voor open hernia herstel zijn laag, alhoewel persisterende gestoorde sensibiliteit en 'corpus-alienum gevoel' geen zeldzaamheid zijn. Primair liesbreukherstel met een Progrip mat is geassocieerd met een hogere recidiefkans.